Solaas.dk

Plottet og spændingselementet


The Last Watch of Hero, af Frederick Leighton. Lær at skabe et stærkt plot samt fængende begyndelser og mindeværdige slutninger, inkl. 14 skriveøvelser. Artikler: Plottet – hvor skal vi hen, du? ♦ Plottet og de fire grundlæggende spørgsmål ♦ Test dit plot ♦ Hjælp til strukturen og plottet ♦ Når begyndelsen er god, er starten vellykket ♦ Stærke slutninger i prosa og lyrik ♦ Fire øvelser til stærke slutninger i prosa og lyrik. I alt 7 artikler, 23 sider.
Plottet – hvor skal vi hen, du? Af Jannie Solaas.
Du sidder med en idé til en historie og har lyst til at råbe Skidegodt, Egon! til dig selv. Du begynder at skrive. Skidegodt! Og så går du i stå. For pludselig kan historien udvikle sig i flere retninger. Hvordan kommer du videre derfra? Hvordan vælger du? Skriveøvelserne her vil hjælpe dig med dette.
Plottet og de fire grundlæggende spørgsmål. Af Jannie Solaas.
Du tænker på at skrive en historie eller er måske allerede i gang med at skrive den. Pludselig har du en følelse af, at der er noget galt, at historien måske ikke fanger. Hvad gør du? Der er fire helt grundlæggende spørgsmål, som kan hjælpe dig tættere på at finde svaret. Fire fikspunkter, som kan hjælpe dig længere ind i historiens tunnel af muligheder.
Test dit plot. Af Jannie Solaas.
At stå med et muligt plot mellem hænderne kan være lidt som at holde om et tændt lysstofrør. Det kan lyse hånden, der skriver, op og sende stråler langt ind i historien, eller det kan svide hånden, fordi det vil for meget og brænder ud eller går i stykker på anden vis af sig selv. Her er nogle øvelser, der hjælper dig med at teste dit plot, så du kan få det til at stråle – og undgår vablerne.
Hjælp til strukturen og plottet. Af Jannie Solaas.
Hey. Er der nogen, der ved, hvordan jeg kan downloade diverse manuskripter? Jeg har brug for yderligere inspiration til at skrive, så jeg har planer om at ty til tidligere skrevne manuskripter, som eventuelt kunne hjælpe mig med opsætning af scener og et overskueligt lay-out. Er der en hjemmeside, forum, en manuskript-database, jeg kan gå igennem for at få fat i diverse manuskripter?
Når begyndelsen er god, er starten vellykket. Af Jannie Solaas.
Det lyder som noget frygteligt sludder, men der er mere sandhed i overskriften, end man skulle tro. Begyndelsen på en tekst, hvad enten det er prosa eller lyrik, er den kløpind, som forfatteren bruger til at drille læseren, få det til at klø, så læseren må klø igen ved at læse videre. Med andre ord er begyndelsen til for at lokke læseren ind i teksten, og forhåbentlig virker lokkemaden så godt, at læseren bliver hængende længe nok til at blive tændt på resten af historien.
Stærke slutninger i prosa og lyrik. Af Jannie Solaas.
Det er ikke nok at være dygtig til at begynde din tekst, skabe levende personer, interessante miljøer og koreografi, vise handlingen og alt det andet, der ligger som ingredienser i din prosa eller lyrik. Du skal også slutte din tekst med stor kraft. Få her nogle gode råd til at skabe stærke slutninger i prosa og lyrik!
Fire øvelser til stærke slutninger i prosa og lyrik. Af Jannie Solaas.
Hvordan kan du slutte en tekst af med et brag? Hvordan kan du udvikle din tekst og gøre slutningen mere interessant, end du oprindeligt havde i tankerne? Og hvordan stopper du en tekst, når den virkelig bør sluttes af i stedet for at køre videre? Her i artiklen får du fire øvelser til at arbejde med slutninger i prosa og lyrik.
Temaet er en del af Temapakke 2: Plot, spænding og historieopbygning  
Læs artiklerne her. Find andre spændende temaer her.