Solaas.dk

“At tro på dine egne tanker, at tro på, at det, der er sandt for dig i dit hjertes lønkammer, er sandt for alle mennesker – dét er geni.” – Ralph Waldo Emerson

Hvilket forlag passer til min bog?


Det bliver jeg tit spurgt om af forfattere. Svaret er, at jeg ikke ved det. Sådan helt præcist. Hvis et forlag f.eks. har en bog med et bestemt plot, er det sjældent interesseret i at udgive en ny bog med samme plot – medmindre forfatteren vinkler det på en spændende måde. En god idé kan være at ringe til forlaget for at høre, om forlaget er interesseret. Kig også efter på forlagets hjemmeside, om forlaget modtager uopfordrede manuskripter eller ej – og i givet fald under hvilke forudsætninger.
Jeg har nedenfor samlet en liste over store og små forlag med angivelse af deres kerneområder. Listen omfatter ikke alle forlag og specielt ikke forlag, der udelukkende satser på niche-områder såsom lærebøger inden for blot ét fag. Men listen giver dig forhåbentlig idéer og inspiration til at grave dybere i de forlag, der udgiver din bogtype.
Skønlitteratur skal som udgangspunkt forstås som voksenbøger. Jeg har noteret det, hvis børne- og ungdomsbøger er omfattet af forlagets udgivelsesprofil. Kvalitetslitteratur er ikke begrænset til de steder, den nævnes – disse forlag har blot fremhævet denne del på deres hjemmeside, mens andre forlag ser det som et standardkrav, at bogen er udtryk for kvalitet.
Traditionelle forlag kan godt tilbyde udgivelse mod en vis selvfinansiering. Det sker hos både store og små forlag. Måske mener forlaget, at bogen er smal, dvs. at den kun har en lille målgruppe, og at forlaget derfor mener, at bogen ikke vil tjene sig ind. Få en snak med forlaget om begrundelsen for deres forslag om selvfinansering. Spørg også, hvad din betaling dækker – vil forlaget f.eks. tage sig af markedsføringen? Sammenlign med, hvad man normalt får i en standardkontrakt. Du kan finde guides til forlagskontrakter på hjemmesiderne hos både Dansk Forfatterforening p.t. her og Dansk Journalistforbund p.t. her. Kig så på forlagslisten herunder igen – måske vil et andet forlag elske at modtage lige netop din bog, selv hvis den er smal. Du kan læse om at søge forlag og finde flere relevante overvejelser omkring selvudgivelse i temaartiklerne her.
Held og lykke med søgningen!
Kategorier: S = Skønlitteratur  D = Digte  N = Non-fiktion
Klik på forlagets navn for at besøge forlagets hjemmeside.

ForlagSDNUdgivelser
A Mock BookOriginale og tankevækkende tekster med dokumentarisk etos, bl.a. portrætter, essays, reportager, teorier, kunst, film, eksistentialisme, filosofi og mockumentary.
ABC ForlagBørnebøger og ungdomsbøger med fokus på det sjove, ægte, originale og forundringsskabende.
alpha forlagSkønlitteraturen omfatter bl.a. krimier. Forlaget, der er ejet af Bonnier Books, er desuden interesseret i narrativ nonfiktion og skarpe fagbøger.
AttikaForfatter-ejet forlag, der principielt udgiver alle slags bøger – dog skal bogen have litterære og/eller kunstneriske kvaliteter.
Augusta PublishingGenrerne dækker ungdomsbøger, young adult, romantik, new romance og fantasy.
Batzer & Co.Kultforlag for kvalitetslitteratur. Udgiver hovedsagelig oversat skønlitteratur, både klassikere og nyere forfattere. Udgiver også danske forfattere, hvis manuskriptet er godt nok.
Billesø & BaltzerHovedsagelig faglitteratur med vægt på håndbøger, lærebøger og opslagsværker.
Byens ForlagBøger med bredt appel. Romaner, noveller, digte, temabøger. Som udgangspunkt ikke faglitteratur eller guidebøger.
C & K ForlagSkønlitteratur, lyrik og kulturlitteratur fra danske og nordiske forfattere.
CDRBl.a. børne- og ungdomsbøger samt tema- og debatbøger for unge.
Copenhagen StorytellersPrimært digte og noveller, gerne med en innovativ, skæv og værdiskabende fortælling.
Det Andersenske
Forlag
Debatbøger og anderledes bøger med stof til eftertanke.
Det Poetiske Bureaus ForlagUdover dansk prosa og lyrik også oversat verdenslitteratur.
DreamLittBred udgivelsesprofil lige fra krimier og bøger om relationer til science fiction og adventure.
EC EditionForlaget går gerne uden om mainstream-litteraturen og satser på forfatterskaber og temaer, der bryder med forventninger og trends.
EksistensenBl.a. romaner, noveller, biografier, erindringer, børne- og ungdomsbøger, liv og sjæl, kultur og samfund, teologi, filosofi og psyke.
EschoPrimært prosa, men også digte, med fokus på “de umulige bøger og umulige forfatterskaber”.
Facet Forlag & BøgerUdgivelserne omfatter børne- og ungdomsbøger.
FADL’s ForlagBøger om mad, livskvalitet, lyst, motion, børn, familie, kærlighed og samliv, medicinske titler og bøger til sundhedsprofessionelle.
Forlaget AlvildaBørne- og ungdomsbøger, primært for aldersgruppen 0-18 år. Også billedbøger og humor.
Forlaget Apuleius’ ÆselPrimært skønlitteratur og mest prosa, såvel ældre som nutidig. Både danske og udenlandske forfattere. Forlaget kan lide bøger med kant.
Forlaget ArenaUdgiver digtsamlinger, romaner, novellesamlinger, kortprosasamlinger, essaystik og antologier.
Forlaget ArvidsBøger for voksne, børn og unge. Også billedbøger og krimi.
Forlaget AtuagkatSærligt bøger med relation til Grønland, herunder noveller, biografier, erindringer, historie, samfund, rejser, natur, flora, filosofi, religion, kultur, kogebøger og børnebøger.
Forlaget BasiliskPrimært lyrik, men også romaner. Indsendelse af manuskripter til Serie B (digte og prosa) foregår i kortere perioder fastsat af forlaget.
Forlaget BoldenBørnebøger til det danske og skandinaviske marked for børn i alle aldre.
Forlaget BrændpunktPrioriterer den kunstneriske, sproglige og tekniske kvalitet og er på udkig efter originalitet, humor, spænding, provokation, en god historie eller et aktuelt emne. Udgiver også meget gerne digte.
Forlaget CarlsenForlaget udgiver alle typer børne- og ungdomsbøger fra illustrerede billedbøger over ungdomsromaner og letlæsningsbøger, indskolingsbøger og ungdomsfaktabøger til bøger for de mindste samt male- og aktivitetsbøger.
Forlaget EgoLibrisForlaget udgiver bøger i alle genrer, bl.a. krimi, thriller, fantasy, science fiction, børne- og ungdomsbøger, bøger om samfund, kost, ledelse, erindringer samt selvudvikling.
Forlaget EkbátanaUdover romaner og digte også tværkunstneriske værker og fagbøger om kunst og kultur.
Forlaget EmeritusPrimært digte. Forlaget har særligt fokus på forfattere, poesi og fortællinger, der ellers kan have svært ved at blive opdaget.
Forlaget Grønningen 1Bl.a. krimier og spænding samt børne- og ungdomsbøger. Af nonfiktion udgives biografier, fag- og debatbøger foruden kategorierne mad, livsstil, krop og sind.
Forlaget Hovedland/BoganBl.a. emner som krop og sind, alternativ behandling, psykologi, mad samt humor, historie og biografier.
Forlaget KandorHorrorforlag, hvorfra flere udgivelser i de seneste år har været nomineret til årets horrorudgivelse.
Forlaget KlematisFokus på hobbybøger, havebøger, gastronomi, arkitektur, kulturhistorie og julebøger.
Forlaget KronstorkPrimært lyrik, men også romaner. Litteraturteori, krig og andre samfundsrelevante emner er også af interesse.
Forlaget MuseForlaget udgiver inden for alle genrer og går efter den gode idé. Der er mulighed for selvudgivelse, men redaktionen skal sige god for kvaliteten.
Forlaget PetuniaForlagets fokus er børnebøger, illustrerede bøger, gys, horror, ungdomsbøger, tween og young adult.
Forlaget PilUdgiver bøger med sigtet at få børn, forældre og bedsteforældre til at læse og lege mere sammen.
Forlaget Politisk RevyDer udgives både danske og udenlandske digtere. De fleste digtsamlinger er nye, men også ekspressionistiske klassikere er udgivet. Derudover er bl.a. sonetter, noveller, romaner og historiebøger på listen.
Forlaget PresstoIsær fokus på bøger, der kan hjælpe børn og voksne med udviklings- og adfærdsforstyrrelser. Også børnebøger.
Forlaget SilhuetUdgiver børne- og ungdomsbøger, også i fantastiske genrer.
Forlaget SilkefyretUdgiver kunstfærdige kortromaner og noveller skrevet i en knap stil.
Forlaget SpringOgså noveller, essays og bøger om bl.a. kultur og psykologi.
Forlaget TværvejeUdgiver spilbøger i stil med de gamle “Sværd og Trolddom”-bøger, men forlaget er også åben for spilbøger i andre genrer, fx erotiske og politiske historier.
Forlaget ZaraRomaner (kærlighed, historiske, krimi, spænding, spirituelle), desuden børnebøger og faglitteratur inden for business, hobby, fritid, mad, sundhed og livsstil.
Forlaget ÅdalenMeget bred udgivelsesprofil, herunder bøger for børn og unge, eventyr, erindringer, biografier, historie, filosofi, krimi og humor.
Forlagsgruppen BindslevSammenslutning af tre forlag. Forlaget Bindslev udgiver fortrinsvis skønlitteratur, bl.a. krimier, samt debatbøger og oversat faglitteratur. Dingbat fokuserer på fagbøger om populærkulturelle fænomener. MM Forlag udgiver bøger om familie og hjem.
FrydenlundBl.a. psykologi, pædagogik, sundhed, arbejdsliv, kommunikation, samfund og historie.
Gads ForlagBl.a. kulturlitteratur, lærebøger, populær-videnskab samt helsebøger.
Gutkind ForlagUdgiver alle genrer, foreløbigt med fokus på skønlitteratur til voksne, men på sigt også andre områder.
GyldendalBøgerne henvender sig til både børn og voksne, og der udgives også undervisnings-materiale til alle niveauer.
Haase ForlagRomaner, noveller, humor, børne- og ungdomsbøger, antologier, faglitteratur og undervisningsmaterialer.
Herman og FruditSamlinger, poetikker m.m. for voksne.
Human DiceUdgiver romancer, inkl. alle undergenrer, fx gotisk, spænding, historisk, komedie, science fiction, fantasy, vikinger, erotisk, paranormal, religiøs/spirituel samt til både unge og voksne.
Ildanach Publishing & Creative ServicesUdgiver de fantastiske genrer fantasy, science fiction og horror/gys, også i antologier. Forlaget tilbyder desuden selvudgivelse og kreativ hjælp til skriveprocessen.
Informations ForlagPolitik, samfund, biografier, filosofi, historie, debat.
Jensen & DalgaardBørnebøger, herunder billedbøger, samt romaner og bøger om samfund og eksistens for læsere, der gerne vil udfordres.
KlimUdgiver en bred vifte af bøger, herunder ungdomslitteratur, krimier, science fiction og andre romaner, psykologisk og filosofisk faglitteratur, debatbøger, pædagogik, sociologi og kulturhistorie.
Krabat PublishingUdgivelser til børn og unge, især romaner om klima og planetens fremtid, men desuden fantasy, science fiction, horror, gamerbøger og realisme. Forlaget elsker det vilde, uforudsigelige og skøre.
LAMBERTHs ForlagPrimært billedbøger og undervisningsbøger for børn ml. 1-6 år, men også kunstbøger.
Lindhardt og RinghofUdvalget omfatter børnebøger, biografier, erindringer og humor.
Løvens ForlagMed fokus på den gode litteratur udgiver forlaget de to serier; Debuterende Mesterværker og Glemte Mesterværker.
Milik PublishingBørnebøger, skønlitteratur samt bøger om kunst, kultur og samfundsforhold i Grønland. Også terapibøger.
ModtrykHerunder humor og biografier. Dette er et af de forlag, hvor det er godt at ringe og fortælle om manuskriptet, inden du sender det.
MultiversSkønlitteraturen omfatter her klassikere.
Paludans ForlagPrimært faglitteratur inden for emnerne mad og drikke, helse og sundhed, mental selvudvikling samt sexliv og erotik. Derudover også historiske værker, gerne i kommenterede udgaver.
People’s Press /
Phabel
People’s Press udgiver skønlitteratur for voksne og non-fiktion, mens Phabel sidder på børne- og ungdomsbøgerne.
Politikens ForlagUdvalget er virkelig bredt inden for de to områder.
ProskriftKulturen mærkes stærkt i mange af bøgerne, der lader læseren rejse med til fjerne himmelstrøg – kolde som varme.
RavnerockForlaget udgiver også ‘smalle’ bøger, der ellers ikke er rentable under normale forlagsbetingelser.
Saga EgmontDanmarks største digitale forlag med udgivelser i Sverige, Tyskland, Norge, Finland, Polen, Holland og England. Spænder bredt i genrer og emner. Udgiver også digte, noveller samt børne- og ungdomsbøger.
Science Fiction CirklenPrimært science fiction og bøger herom, men andre fantastiske genrer kan komme på tale.
TellerupBøger inden for fantastikkens genrer, også ungdomsbøger. Desuden krimier og erotiske romaner.
TURBINE forlagetForlaget udgiver bøger til børn, unge og voksne. Også krimi- og kogebøger samt fagbøger for den brede såvel som den snævre målgruppe. Forlaget lader sig ikke begrænse af genrer.
Ulven og UglenUdgiver fantasy i høj kvalitet til voksne.
Vild MaskineLitteratur for alle aldre. Et af forlagets særlige fokusområder er stærk børne- og ungdomslitteratur. Også billedbøger, kortprosa og biografier.
VisdomsbøgerneBøgerne omfatter bl.a. de store verdensreligioner, krop, sjæl og ånd, filosofi, psykologi og natur samt biografier og fiktion.
Wadskjær ForlagForlaget har særligt fokus på fag- og kunstbøger samt børnebøger, men udgiver også romaner, noveller og digte. Forlaget hjælper desuden selvudgivere.
WGPressUdgivelserne favner bl.a. fantasy, scifi, drama, thriller og samfundssatire. Det primære fokus er skønlitteratur, men også biografier er udgivet.
Wisby & WilkensUdgiver bøger i snart sagt enhver genre, herunder skuespil, humor, børne- og ungdomsbøger samt biografier. Der er derudover mulighed for at få udgivet helt eller delvist forfatterfinansierede titler, hvilket giver afregningen af royalty et løft til fordel for forfatteren.
Ørnens ForlagUdgiver bøger, der relaterer til bl.a. yoga, hinduisme, buddhisme, sufisme, teosofi, filosofi, selvudvikling m.m.

Vil du udgive bogen selv?


Der er også muligheden for selv at udgive sin bog. Nedenfor følger nogle af de forlag, der kan hjælpe dig med dette.
Books on Demand benyttes af utallige debutanter, etablerede forfattere og forlag. Alle BoD-forfattere har mulighed for at få distribueret deres bog til samtlige boghandler i landet samt stort set alle Internet-bogshops som fx saxo.com/dk, bogguide.dk, amazon.de og libri.de. Se mere på www.bod.dk.
Forlaget Forfatterskabet.dk er et medudgiverforlag med mulighed for trykt udgivelse samt at få formidlet e-bøger og lydbøger via den danske streamingtjeneste Chapter og svenske BookBeat. Se mere på https://www.forfatterskabet.dk.
Saxo Publish udgiver din e-bog, trykte bog eller lydbog med få klik i deres online system. Det er muligt at tilkøbe sig redaktionelle ydelser. Se mere på https://publish.saxo.com.
Skriveforlaget er et medudgiverforlag, hvor du kan vælge mellem flere udgivelsesmodeller og modtage vejledning og hjælp til alle dele af udgivelsesprocessen. Se mere på www.skriveforlaget.dk.
Udgiv bog er et medudgiverforlag med forskellige udgivelsespakker ud fra dit behov. Du kan selv sammensætte forskellige services i en pakke, hvis du gerne vil lave nogle af opgaverne selv. Services omfatter bl.a. PR, pligtaflevering, biblioteksregistrering og indsendelse til lektørudtalelse. Se mere på https://udgivbog.dk.
Underskoven udgiver bøger i små oplag for udgiverens (forfatterens) egen regning. Ansvaret for indholdet hviler også på udgiveren (forfatteren). Lejlighedsvis udgiver forlaget bøger på eget initiativ, men Underskoven finansierer ikke udgivelse af manuskripter, som de modtager uopfordret. Se mere på www.underskoven.dk.