Solaas.dk

Author, af Kontos

Historien om min debutroman På den gale side


Hvordan blev min roman På den gale side til? Hvordan blev den skrevet? Hvad sagde anmelderne, og hvilke tanker har jeg gjort mig bagefter?
af Jannie Solaas

Tilblivelsen


På den gale side har været længe undervejs. Dele af den så dagens lys ti år før udgivelsen i 2012. Dengang havde jeg ingen planer for bogen. Jeg skrev bare. Hyggede mig. Regnede ikke med, at den ville blive til andet end hyggeskrivning. Men da jeg var kommet 70-80 sider ind i den, forstod jeg, at der lå en historie gemt, som gerne ville frem. Der begyndte jeg at tage den alvorligt, og over længere tid blev manus skrevet igennem – og igennem – og igennem … De eneste overlevende dele fra den oprindelige historie er to personer: Natasha og hendes far. Jeg kunne mærke, at deres relation havde noget at fortælle, og med udgangspunkt i den fulgte alle de andre historier og personer: Holistiske Kaya, sexfikserede Gitte, den bedrevidende energi-guru Chris, Thomas med den skjulte dagsorden, skyggen og hittet der forfølger Natasha, betragteren og gruppen der holder øje på afstand, og moren der lever mere i fortiden end nutiden. Historierne væltede frem, så omskrivninger kunne ikke undgås. Og derefter måtte manus også lige igennem redigeringsmøllen, for at den kunne finpudses – igen og igen og igen …
Sideløbende havde jeg mere end fuldtidsarbejde. I lange perioder havde jeg slet ikke mulighed for at arbejde på bogen. Det er helt klart ikke let at være forfatter og ikke for de dovne. Men det er fantastisk og berigende fra et kreativt synspunkt, og ikke noget jeg ville ønske at være foruden.
Hvordan endte den så med at blive udgivet? Det var egentlig et tilfælde. Godt nok gik jeg efter udgivelse, da først jeg fik hul på historien, men tilbudet kom fra en uventet kant. En dag mødtes jeg med forlæggeren fra forlaget Underskoven, Tom Ahlberg, fordi han gerne ville booke mig til at undervise et skrivehold i forlagets regi. Mens vi talte, spurgte han, hvad jeg egentlig selv skrev på, og om han måtte læse det. Det måtte han da gerne, tænkte jeg, men regnede med, at læseønsket nok mest skyldtes nysgerrighed. Indtil han vendte tilbage og sagde, at manuskriptet var så godt skrevet, at forlaget ville udgive det. Det tog et stykke tid, før det gik op for mig, hvad der var sket. Jeg havde ikke på egen hånd ansøgt om udgivelse hos dem, men blev alligevel antaget. En anden overraskelse var, at jeg på det tidspunkt kun kendte forlaget for at udgive bøger af skrivende, der bekoster udgivelsen selv. Men Tom fortalte mig, at de har en anden side af forlaget også, hvor de udgiver som et traditionelt forlag og derfor finansierer det hele selv og træder ind i alle de klassiske forlagsroller. De modtager bare ikke uopfordrede manuskripter. Det var derfor, han selv bad om at se mit manus, og derfor jeg ikke havde tænkt på dem som et muligt forlag for min bog. Og så er jeg endda den første debutant, de investerer i. Det er stort.

Pointen


Hvad vil jeg sige med alt dette? At overraskelserne kan gemme sig de mest usandsynlige steder. Manuskriptet, du sidder og leger med, kan gå hen og blive et seriøst projekt. Forlaget, du ikke havde tænkt på at gå til, kan være præcis det rette forlag for din bog. Døre kan åbne sig, hvor du troede at se en hård mur. En af de vigtigste ting, du kan gøre, hvis du endnu venter på udgivelse, er at have det sjovt i processen, elske hvad du laver og være åben for overraskelserne. Ud over selvfølgelig at skrive, skrive, skrive …

Anmeldelser og Bogforum


Tiden efter udgivelsen af min roman På den gale side har været hektisk og – i relation til bogen – fantastisk. Romanen har fået mange gode ord med på vejen fra læsere.
Ord kan ikke helt beskrive, hvordan det er at læse andres ord om ens roman. Det er forunderligt og skræmmende på én gang. Romanen er derude, og man kan ikke ændre i den længere. (B)ordet fanger.
Jeg har fået mange rørende og varme tilbagemeldinger, endda et længere brev fra en begejstret læser. Det er meget mere, end jeg havde ventet. Flere har spurgt mig, hvordan læserne tager imod bogen, så på siden Forfatterskab findes et udvalg af anmeldelser. Vil du læse det hele af en specifik anmeldelse, så klik på linket til sitet, hvor anmeldelsen ligger.
Jannie Solaas på Bogforum 2012 Senere på året slog Bogforum dørene op i Bella Center fra 9.-11. november. Dette år var det min tur til at stå derude og tale om min roman. Mine taletider foregik på stand C2-013 om lørdagen fra kl. 13 og kl. 15. Emnet gik på de eksistentialistiske lag i romanen sammen med tankerne om bogens pointe: Hvor vigtigt det er skrælle sine uægte og påduttede lag af, leve efter sin indre kerne og gå efter sine drømme, og hvor meget forvirring vi kan opleve, ligefrem miste os selv som hovedpersonen, hvis vi følger strømmen uden at reflektere over, om den bærer os derhen, vi gerne vil. Bogen handler om dig, om mig, om hver af os. Det var en herlig oplevelse at tale til publikum. Det var forunderligt at opleve deres opmærksomhed og koncentration om det, jeg fortalte. Jeg kender koncentrationen fra de skrivekurser, jeg afholder, men aldrig før har jeg skullet tale foran en forsamling om mig selv og det, jeg laver, som står mit hjerte så nær.
Er du blevet nysgerrig og har lyst til selv at læse bogen? Du kan læse mere om min bog samt gratis smuglæse de første fire kapitler her, hvor du også kan købe bogen, evt. signeret, af mig for 199,- kr. plus porto. Bogens pris er hos mig en besparelse på 50 kr. i forhold til den vejledende bogpris, som flere boghandler benytter. Mon ikke du kan bruge de overskydende kroner på noget andet? Måske en god kop kaffe eller te til læsningen …
Jeg vil gerne udtrykke min største taknemlighed til anmelderne ovenfor! Det er en stor oplevelse at kende jeres tanker om bogen og mærke jeres støtte til den. Tusind tak også til alle dem, der har læst bogen! Jeg håber, endnu flere vil læse den, og skulle du ikke have lyst til at eje den, så spørg efter den på dit lokale bibliotek. Flere biblioteker har den, og de, der ikke har, kan som oftest bestille den hjem til dig.
Tak fordi du læste mit indlæg. Er du selv skrivende, håber jeg, at ovenstående inspirerer dig til at gribe pennen og gøre din drøm til virkelighed!