Solaas.dk

Author, af Kontos

Hvordan håndterer forfatteren anmeldelser og får succes?


Det vil for mange skønlitterære forfattere være en smule nervepirrende at vente på anmeldelser – fordi skønlitterære forfattere ofte lægger deres personlige følelser i værket. Deri består fejlen.
af Jannie Solaas

En forfatter må selvfølgelig meget gerne brænde for sit arbejde og sit værk – sådan skal det helst være – men i sidste ende er bøger er et produkt, vi skaber, et stykke arbejde, og andres vurdering bør ikke betyde mere for os, end de gør, når nogen ser på vores sofa og siger Hvor er den pæn eller Hvor er den grim. Men nogle får alligevel ondt, når der kommer en negativ anmeldelse. Jeg tror, det handler om, at vi i vores samfund er vant til at tillægge andres vurdering af os stor betydning. Synes han, jeg er smuk? Synes mine forældre, jeg er god nok i skolen? Synes min veninde, jeg er mærkelig? Er jeg for tyk? Spørgsmålene er mange, og den spørgende tendens overføres let på alt andet, vi laver, og andre dele af os selv. Det bliver pludselig personligt, hvad andre mener, uanset hvad det handler om.
Hvis du spørger mig, gælder det om at have så meget balance i dig selv og forme dine egne meninger om dig selv og dit arbejde, at du kan sige til andre: Du kan måske ikke lide mit arbejde, men det er okay, for det kan jeg, og dette her er min stil. Hvis du står inde for dig selv og dit arbejde, bliver du ikke nær så påvirket, om overhovedet, når nogen kritiserer dig. Naturligvis kan kritikken have noget på sig og bruges konstruktivt, så du kan blive en endnu bedre forfatter. Der er det godt at lytte – men vurdér selv, om du kan se en faglig mening med kritikken. Godtag den ikke bare fordi, den kommer fra en anmelder eller en bestemt person.
Men pas på, at du ikke går i forsvarsposition over for dit værk og afviser kritik alene ud fra dine følelser for bogen. Det er vigtigt, at du er professionel i din vurdering og reaktion, for at være forfatter vil sige at arbejde med skrivning professionelt. Det er et arbejde, og du skal vokse, men heller ikke ligge under for uberettiget kritik – og det vil der komme. Ingen anmelder eller læser er forpligtet til at være fair i deres bedømmelser af dine bøger. Husk på, at de ofte kan tale ud fra helt andre forudsætninger end faglige. Du forventer måske en god anmeldelse, men anmelderen kan være uerfaren eller ligefrem ondsindet, fordi vedkommende har en dårlig dag og lige har fået et afslag fra et forlag. Det kan også være, at anmelderen giver dig en professionel bedømmelse og stadig ikke kan lide din bog. Men din verden står og falder ikke med, hvad andre mener. Du er udgivet. Det er stort i sig selv. Glem ikke det.
Hvordan en forfatter får succes, er et godt spørgsmål. PR spiller en stor rolle. Du kan have skrevet nok så fantastisk en bog, men hvis du og forlaget ikke laver PR for bogen, vil læserne næppe opdage den. Det er vigtigt at få nogle anmeldelser, uanset om de er gode eller ej, for de vil sprede ordet om, at du og din bog findes, og nogle kan blive nysgerrige, selv hvis anmeldelsen er dårlig. Nogle vil købe eller låne bogen for at kunne tale med om den. Derfor vil jeg anbefale, at du lægger en PR-plan sammen med forlaget. Uanset om forlaget er med på at bruge ressourcer på PR eller ej, så lav selv PR. Forlad dig ikke på, at forlagets PR vil være nok. Det er det sjældent. Forlag har ikke ubegrænset økonomi, så selv hvis de gerne vil, har de ikke penge til at give alle bøger lige meget opmærksomhed. Kendte forfattere med gode salgstal bruger de flere penge på. (Ironien ligger selvfølgelig i, at de kunne skabe gode salgstal for mere ukendte forfattere, hvis de lavede mere PR for deres bøger.)
Held kan også spille ind, men PR er generelt vigtigere, fordi du har større indflydelse på PR end held. Hvis du derudover sørger for, at din bog også er godt skrevet, kan du være fagligt stolt over dit forfatterskab. Jeg mener selv, at hvis man vil være forfatter, må man gøre et godt stykke arbejde, så læserne ikke bliver snydt for en god oplevelse. Det skal ikke være venstrehåndsarbejde. Det er det desværre for nogle. Der må du vælge, om du vil være en rigtig forfatter eller lægge mere vægt på købmandsskab. Mit råd vil altid være: Plej dine skriveevner og træk dig selv så langt, du kan, livet igennem. Så ved du, du har noget at have dit forfatterskab i, selv når anmeldere misforstår dit værk. Og dét er den bedste måde at håndtere branchen på, hvis du spørger mig.
Hvis du skulle behøve støtte til at håndtere branchen, er du meget velkommen til at søge min hjælp via livsvej.solaas.dk.