Solaas.dk

Author, af Kontos

Erotiske tekster og hvordan du skriver dem


Erotik er et spændende område inden for skrivningen. Og enormt svært. Enten pirrer en tekst, eller også falder den til jorden som en slatten klud. Der er ikke helt nogen mellemvej her, og det nytter ikke at være genert. Får du ikke tændt dine læsere, er det svært at kalde teksten erotisk. Jævnligt får jeg nogle spørgsmål om erotiske tekster, så jeg vil dele et par af mine tanker her.
af Jannie Solaas

Erotiske tekster – også kaldet erotika – kræver et særligt arbejde omkring sanserne og stemningen i teksten. Når et menneske oplever erotik, er det gerne sanserne og stemningen, der tænder. Forestil dig, at du var klædt i en dragt, som var ubehagelig og som ikke lod kærtegn sive igennem, mens nogen prøvede at ophidse dig. Uden at mærke de sanselige stimuli og have stemningen med dig, vil oplevelsen nok blive ret flad. Det er det samme med tekster. Det handler ikke kun om ord og handlinger – dvs. hvad den ene gør ved den anden – men om at få sanserne og stemningen frem. Netop sanser og stemning er spændende redskaber til at lokke læserne ind i teksten og blive påvirket, så jeg råder altid skrivende til at bruge de to redskaber til at bygge ovenpå handlingen.
Her er fem skrivetips til erotisk skrivning:
- Det kan hjælpe meget at komme i stemning til at skrive erotisk. Hvis du er i stemning til at skrive, men ikke i stemning til at skrive specielt erotisk, kan det være svært at tune ind på det erotiske felt i teksten. Lad dine egne sanser blive pirret inden og mens, du skriver, fx ved at høre musik, du finder erotisk, se på malerier eller billeder der tænder dig og din fantasi, eller du kan have en pirrende dagdrøm for at få dig i stemning.
- Forestil dig den pirrende scene, du vil skrive, og gennemgå den mentalt trin for trin, så den udspiller sig som en film for dit indre. Se og føl de pirrende elementer i scenen. Hvad bliver der gjort og endnu vigtigere: Hvordan føles det i kroppen? Hvis du ikke mærker noget, så find på elementer, der kan pirre dig i scenen, og mærk i din krop hvordan det pirrer. Husk sanseindtrykkene og brug dem som inspiration i din skrivning. Måske vil én af dine personer føle netop dét, og det kan udtrykkes i teksten, eller du kan lade dig inspirere af dine egne sanseoplevelser og bygge videre på dem i teksten.
- For at finde flere erotiske elementer, så lad fantasien arbejde for dig. Se dig omkring. Kan du finde genstande, der kan lede tankerne hen på erotik? Kan du bruge de genstande til at lægge en stemning i teksten? Kan en skål med frugter sætte associationerne i gang, fx hvis frugterne er runde og saftige eller omvendt fungerer som fallos-symboler? Måske har skålen sin egen pirrende form? Varme og sved kan også anvendes. Brug også lyde eller fornemmelser. Måske er der en dunkende lyd i nærheden, der sender vibrationer igennem kroppen – osv.
- Lad ikke kun de sædvanlige genstande og effekter blive brugt. Tænk nyt og find på noget, der er lidt anderledes end det sædvanlige. Måske kan du associere en genstand, man normalt ikke forbinder med erotik, med sex.
- Sørg for at forbindelsen mellem genstand og erotik er klar for læseren. Du behøver ikke at skrive det direkte såsom Frugten i skålen var sexet. Bare vis, hvordan noget ser ud, og i din beskrivelse kan det fremgå indirekte, at erotikken afspejles. Læserne kan selv regne ud, hvor du vil hen med billedet, hvis dine frugter ligner kvindens eller mandens kønsdele.
De fem tips, jeg giver herover, er ikke udtømmende, da erotisk skrivning er et stort område, men uden dem kan erotikken let falde til jorden og med dem kan du nå langt – endda helt i mål, hvis du arbejder grundigt med mulighederne i dem. Lad fantasien føre dig videre.
God fornøjelse med skrivningen og husk: Erotik er forskelligt fra person til person, så tillad dig selv at prøve forskellige muligheder af i din skrivning. Der er i sidste ende kun én regel for erotisk skrivning: Den skal pirre. Lad dig inspirere af mine ord, hvis de hjælper dig videre, men tilføj dine egne input. En verden af sanser og pirring ligger klar til at blive udforsket!