Solaas.dk

Author, af Kontos

På den gale side II og III er i støbeskeen


Arbejdet med de to fortsættelser til romanen På den gale side skrider planmæssigt frem – og den arbejdsmetode, jeg udviklede under skrivningen af første roman, letter fødslen.
af Jannie Solaas

Ved udgangen af 2015 tørrede jeg sved af panden. Fortsættelsen til romanen På den gale side var endelig skrevet, redigeret efter respons fra en fantastisk forfatter, jeg kender, og afventer nu udgivelsens time – du ved; den time, hvor litteraturguderne beslutter at kaste lidt af sit magiske støv på bogen.
Det var i den grad underligt og fantastisk at opleve, at bogen nærmest har skrevet sig selv denne gang. Første bog trak mig ind i en uventet boksekamp, hvor jeg først vandt dysten, da det lykkedes mig at lægge en vis person i benlås, så hun klappede ned i gulvet for at signalere sin overgivelse. Den person var naturligvis mig. Der var alt for meget kontrol på, til at jeg kunne skrive bogen rigtigt. Den blev først skrevet, da jeg overgav mig til det, historien selv havde på hjerte – og bare lyttede.
Det er måske derfor, det gik lettere denne gang. Jeg satte personerne ind på banen, lagde rammerne og havde en idé om udviklingen fra kapitel til kapitel, men den konkrete udformning af begivenhederne har overrasket mig. Nå! har jeg flere gange tænkt. Det var lige godt pokkers.
I den tredje roman i trilogien oplever jeg at komme endnu dybere ned i sproget, formuleringerne, stemningen. Det er så stort at opleve, hvordan skrivningen vokser med tiden. Jeg føler selv, at historiens hjerte banker endnu hårdere i den afsluttende roman, og det håber jeg, at læserne også vil opleve. Endnu varer det en tid, før de to fortsættelser udkommer. Smart er det måske at sende dem ud på samme tid eller kort efter hinanden, så ventetiden mellem nummer to og tre ikke skal blive for lang.
Hvordan en forfatter skriver er så forskelligt, som der er forskellige forfattere. Jeg har selv først fundet min egen metode ved at arbejde mig igennem debutromanen. Skulle du sidde derude og være i tvivl om din metode, så læg alle tanker om HVORDAN væk – og SKRIV. Du kan ikke finde den metode, der passer bedst til dig, før du lærer forfatteren i dig at kende. Og det gør du kun på én måde; ved at skrive.
Jeg ønsker dig al held og lykke i processen samt masser af velsignelse fra skriveguderne!